Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Zsákos növénytermesztés
Kifőztük Gasztromagazin

Zsákos növénytermesztés

2014. április 17.
Zsákos növénytermesztés

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A zsákos növénytermesztést azoknak találták ki, akik sokat küzdenek a kertjük talajával, nincs idejük magaságyat építeni vagy nincs elég területük a növénytermesztéshez.

  Az ötlet nagyon egyszerű: fogunk egy tetszés szerinti zsák virágföldet vagy kevert komposztot, és lyukakat vágunk rá; egyrészt, hogy ki tudjon folyni belőle a felesleges víz, másrészt a növényeknek, amiket bele akarunk ültetni. Nem a legtisztább, de a legegyszerűbb megoldás! Ha teraszra tesszük, akkor a zsák és a kő közé fóliát terítünk, hogy ne piszkolja nagyon össze a teraszt. A termesztő közeg itt a méretéből adódóan kicsi, tehát ha egyszerű virágföldet választunk, akkor a tápanyagokat be kell juttatnunk a földbe. Ennek egyik módja, ha 50 liter virágföldbe 10 liter érett komposztot keverünk. Tapasztalataim szerint így elég morzsalékos lesz a föld, de ha mégis tömör lenne, akkor keverünk bele valamilyen talajlazító anyagot is, például perlitet.

  A zsákba olyan növényeket ültethetünk, amely nem rendelkeznek mély gyökérzettel: salátaféléket, borsót, hónapos retket, spenótot (ezt ne engedjük nagyra nőni!), céklát, hagymát, kerekre növő sárgarépát, fokhagymát, paradicsomot (ebből balkon fajtát), csilit, sőt a bátrabbak tökfélékkel is próbálkozhatnak.

  Figyeljünk, hogy mindig legyen elég víz és tápanyag a növényeknek, ha szükséges, akkor ezeket pótoljuk! A tápanyagután-pótlásra a legjobb az érett komposzt, de nagyobb kertészetekben lehet kapni komposztteát vagy bio tápoldatot is. Saját készítésű csalánlével is próbálkozhatunk, ez úgy készül, hogy vödör aljába taposunk egy nagy adag csalánt, felöntjük meleg vízzel, majd lefedjük, és állni hagyjuk, amíg a növény el nem bomlik. A szaga gyilkos, viszont tele van kioldott tápanyaggal, amit nagyon szeretnek a növények.

  A zsákos termesztés másik előnyét főleg azok fogják értékelni, akik nem tudják megoldani a cserepek téli tárolását. Ha a zsák letermett, a földet egyszerűen kiszórhatjuk a kertbe, vagy feltölthetünk vele egy elhanyagolt virágládát valahol a környéken, így nem kell rakosgatni és kerülgetni a következő szezonig. De ha több éves termesztésben gondolkodunk, akkor mégis érdemesebb néhány balkonládába beruházni.

  http://www.mandykertje.hu

   

   

   

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!