Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Napvédő krém
Kifőztük Gasztromagazin

Napvédő krém

2013. augusztus 05.
Napvédő krém

Hozzávalók

 • 220 ml hidegen sajtolt szezám- vagy olívaolaj
 • 30 g méhviasz
 • 4-5 evőkanál cink-oxid
 • 2-3 E-vitamin kapszula

Elkészítés

 1. Arról, hogy kell-e napvédőt használni, mikor és mennyit, mostanában sok ellentétes véleményt hallunk. Igaz, hogy az UV-sugarak sokkal erősebbek, mint régen. De az is igaz, hogy a napsugárzás hatására D-vitamin jut a szervezetünkbe, és sok betegséget írnak manapság a D-vitamin hiányának számlájára. Persze nagyon óvatosnak kell lennünk. A napra szükségünk van, de károsodhat a bőrünk, ha mértéktelenül napozunk. Azt, hogy mennyi napvédőt használ, döntse el mindenki saját maga. Ez nagy mértékben függ a bőr típusától, a napszaktól és az alapozó napozástól is. Mint mindenből, ebből is a mértékletesség a legjobb. Vannak olyan esetek, amikor muszáj valamilyen fényvédőt használnunk. Például ha nagyon fehér a bőrünk vagy kénytelenek vagyunk a tűző napon tartózkodni úgy, hogy valamelyik testrészünk fedetlen marad. A gyerekekre pedig még jobban kell vigyázni.

  A bolti napvédők sok mindent tartalmaznak, ami nem tesz jót a bőrnek, és allergiát is okozhat. A kémiai fényvédők úgy működnek, hogy elnyelik a fényt, majd a bőrben elbomlanak. Biztos, hogy jó ez nekünk?

  Mit használjunk a házi napozókrémekben? Vannak fizikai fényvédők, amiket még a divatos kozmetikai szerekben is megtalálunk, mert tényleg hatnak: a bőr felszínén maradva valóban visszaverik a fényt, nem ártalmas anyagok, és ami nagyon fontos, hogy nem szívódnak fel. Hátrányuk, hogy a bőrünkön is meglátszik a használatuk: fehéres védőréteget képeznek rajta, ami nem annyira esztétikus.

  Fizikai fényvédőt patikában tudunk venni: ilyen a cink-oxid, a titán-dioxid, a kaolin és a vas-oxid. Ezek közül talán a cink-oxidnak van a legjobb hatása és a legnagyobb múltja. Kb. 300 éve használják már a bőrgyógyászatban a kalamin (kovacinkérc) főbb összetevőjeként. Használjuk mi is otthon: popsikrémek és egyéb sűrű, fehér krémek fő összetevője.

  Az alábbi napvédő krémről fontos tudni, hogy nem szívódik fel, hanem világos sárgás bevonatot képez a bőrünkön. Ez a hatékonyságának a lényege: úgy veri vissza az UV sugarakat, hogy azok el sem jutnak a bőrünkig. Ezzel együtt is vigyázzunk a napozással, 
  az erős sugárzású időszakban kerüljük a napfényt!

  Az olajat gőz fölött felmelegítjük, majd hozzákeverjük a méhviaszt. Amikor teljesen összeolvadtak, levesszük a gőzről, és hozzáadjuk az E-vitamin kapszula tartalmát, majd a cink-oxidot. Fontos, hogy ne lélegezzük be, mert ilyenkor mérgező! Ha jól elkeveredett,
  zárható üvegbe öntjük, de csak akkor tesszük rá a tetejét, amikor már kihűlt.

  A cink-oxidot tilos megenni, mert mérgező, ezért nagyon alaposan mossuk el a krém készítéséhez használt edényeket, eszközöket!
  A bőrünkre kerülve nem ártalmas, ugyanis nem szívódik fel.

  http://lukreciakencei.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!