Már 6633 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Különleges zöldségek kalauza - A mángold
Kifőztük Gasztromagazin
Különleges zöldségek kalauza - A mángold

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A mángold leveles zöldség, a cékla és a spenót rokona. Hatalmasra növő leveleit és megvastagodott levélnyelét fogyasztjuk. A zsenge leveleket salátaként frissen is fogyaszthatjuk, idősebb korukban a spenóthoz hasonlóan, párolva készítjük el. A vastag levélnyelek íze és elkészítése a spárgáéhoz hasonlít. A mángold íze kevésbé vasas, mint a spenóté, de mivel sötétzöld színű, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  Vetőmagot kertészeti áruházakban vagy interneten vásárolhatunk. Érdemes a „szivárvány” változatot keresni, mert abban általában piros, rózsaszín, narancssárga, citromsárga és fehér színű tő is található.

  Április közepétől vetjük, jól trágyázott talajba, 2-3 cm mélyre. A folyamatos öntözést meghálálja, de ha a tövét szalmával vagy levágott fűvel letakarjuk, kevesebb vízzel is megelégszik. Talajban nem válogat, kötött és laza földben is jól fejlődik. Egyelni 3-4 leveles korában szükséges, körülbelül tenyérnyi távolságra, később az idősebb növényeket annyira, hogy kényelmesen elférjenek.

  A leveleket körülbelül júliusban kezdhetjük szedni, egyszerre maximum a növény 1/3 részét, hogy legyen ereje regenerálódni. Ha jól érzi magát a kertben, és enyhe a tél, takarás nélkül is áttelel. Az áttelelt mángold a második évben már a virágzásra törekszik, de ha a virágszárat fiatal korában kitörjük, valamint a növényt sokat locsoljuk, tovább élvezhetjük a friss leveleket.

  http://www.mandykertje.hu/

   

   

   

   

__________________

__________________

Megjelent a 2017. augusztusi száma!

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 934 vendég és 0 tag böngészi

Bejelentkezés

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!