Már 6633 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Fűszertermesztés ajtón belül
Kifőztük Gasztromagazin
Fűszertermesztés ajtón belül

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Mikor fűszerről beszélünk, a legtöbb embernek egyből a szárított, őrölt, előre csomagolt termékek jutnak eszébe. Pedig a fűszer akkor a legzamatosabb, ha frissen szedett, adalékanyag-mentes, és ellenőrzött helyről származik. Honnan lehet ilyet szerezni? Hát a saját konyhánkból!

  A házi fűszertermesztés jóval egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. Nem kell kertésszé, szakemberré válni ahhoz, hogy sikert érjünk el, és ami még fontosabb, kert sem szükséges hozzá. Egy világos konyha, méretes ablakpárkány vagy erkély is megfelelő helyszín a gazdálkodáshoz, és bonyolult előkészületeket sem kell tennünk.

  Lássuk, hogyan indulhatunk el az otthoni termesztés útján! Elsőként a megfelelő helyet kell megtalálni leendő növényeinknek. Tudni kell, hogy nem minden fűszernek van szüksége sok napsütésre, például a menta, a petrezselyem és a snidling árnyékos részeken is szépen növekednek, míg a mediterrán fűszernövényeknek (oregánó, majoranna, bazsalikom) sok napsütés szükséges. Ha összevetettük a lehetőségeinket a kiszemelt fűszerek igényeivel, megfelelő ültetőedényről kell gondoskodni.

  A már meglévő, használaton kívüli virágcserepek vagy balkonládák tökéletesen alkalmasak, de bármilyen megfelelő méretű edény - amelyikből ki tud folyni a felesleges víz - megteszi, a lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt.

  Kezdő gazdáknak magvetés helyett a palántázást ajánlom, mert könnyebben, gyorsabban érhetnek el vele sikert, ami aztán bizonyosan meghozza a kedvet a további próbálkozáshoz. Palántát szinte bármelyik nagyobb élelmiszerüzletben vásárolhatunk. Nagyon fontos, hogy a kis műanyag poharakban árult növényt mihamarabb ültessük át. Ez azért lényeges, mert a palántákat „gyárilag” tőzegbe ültetik, ami tápanyagot csak bizonyos ideig biztosító műtrágya formájában tartalmaz. Ha az áthelyezést elmulasztjuk, a fiatal növény rövid idő múlva biztosan hanyatlásnak indul, majd elpusztul. Az átültetéshez általános virágföldet vagy palántaföldet használhatunk, melyet egyharmad rész homokkal lazíthatunk a jobb eredmény érdekében.

  Az egyes fűszernövények eltérő víz- és tápanyagigénnyel rendelkeznek, a mediterránok a szegényebb talajban érzik jól magukat, míg a már említett snidling például dús közegben terem jól. Fűszernövényt nem csak mindennapi felhasználásra érdemes nevelni. A kamilla
  és a körömvirág dekorációnak is kiváló, az utóbbi ráadásul az egyik leggyorsabban fejlődő virág, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettessük a kertészkedést. A kicsik nagyon élvezik, ahogy az elvetett magból rövid időn belül növényke, majd virág fejlődik. A kakukkfű fantasztikus illatot áraszt, csakúgy, mint a levendula, velük a vegyszeres illatosítók is kiválthatók.

  A növénynevelés általánosságban is kitűnő hobbi, időtöltés, ha pedig kézzelfogható, sőt ízlelhető haszna van, akkor mindenképp érdemes belevágni. Otthon termesztett fűszernövényeink nem csupán a házi gasztronómiát gazdagítják, hanem díszei is lehetnek a lakásnak, a konyhának.

   Megyeri Szabolcs kertészmérnök - http://www.kertesz.blog.hu

   

__________________

__________________

Megjelent a 2017. szeptemberi száma!

 



Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 1372 vendég és 0 tag böngészi

Bejelentkezés

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!