Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  A spárga tisztítása, főzése
Kifőztük Gasztromagazin
A spárga tisztítása, főzése

Hozzávalók

 • spárga

Elkészítés

 1. A spárga tisztítása, főzése

  A késő tavasz kiemelkedő zöldségféléje a spárga, ami kétféle színe ellenére ugyanaz a növényfaj. A fehér csak annyiban más, hogy földdel feltöltik, így fény hiányában a hajtásokban nem fejlődik klorofill. Nem tartozik az olcsó ételek közé, de annyi munka van a termesztésével, hogy nem kell csodálkoznunk rajta.

  Sokan félnek a spárga tisztításától, pedig néhány apró trükkel jelentősen megkönnyíthetjük. Az első trükk, hogy igyekezzünk vastag, kerek spárgát venni. Ezen jóval kevesebbet kell pucolni, mint sok vékonykán, és a hulladék is kevesebb. Arra azért figyeljünk oda, hogy az utóbbi években gyakorivá vált, látványosan vastag spárgák mindegyike se tisztítható könnyen. Gyakran olyanok, mintha két egymás melletti szál nőtt volna össze, az oldalán mélyedés fut végig. Ezt nagyon nehéz megpucolni, a horonyból kihámozni a héját. 

  Kezdjük a tisztítását azzal, hogy 10-15 percre beáztatjuk  jégkockás vízbe, ami után a leszárítgatott spárgák könnyebben hámozhatók. A legjobb a speciális spárgahámozó, de egy jó éles krumplihámozó ugyanúgy megteszi.

  A spárgát a fejénél fogjuk meg és a fölső harmadától lefelé hámozzuk meg, majd az alsó végéről vágjuk le a beszáradt darabot. A megtisztított spárgát nedves ruhába/papírba és fóliába csomagolva néhány napig eltarthatjuk a hűtőben, de akár le is fagyaszthatjuk spárgahiányos időkre.

  Aki még ennyit sem akar dolgozni vele, az vegyen zöld spárgát, azt egyáltalán nem kell hámozni, elég az alsó vége fölött eltörni. Ahol eltörik, onnan fölfelé biztos nem fás és a héja sem vastag. Persze a zöld spárga nem ugyanolyan ízű, markánsabb, egyszerűen zöldebb, így más fogásokhoz való.

  Hagyományosan sós, cukros vízben szokás a spárgát megfőzni. Léteznek speciális, keskeny és magas spárgafőző edények, amikben állítva lehet főzni, hogy a fejét csak a gőz érje. Az alsó fele lassabban puhul, mint a csúcsa, ezzel a módszerrel viszont egyszerre lesz kész. A spárga vastagságától függően 15-20 perc alatt megfő.

  Van egy remek módszer, amivel lassúbb ugyan a spárga puhítása, de jóval intenzívebb íze marad, és akár nagyobb mennyiséget is  meg tudunk főzni egyszerre. Fűtsük be a sütőt 160 fokra, és tegyük be a tepsit, amibe dobtunk egy kanálnyi vajat. Amikor a vaj megolvadt, folyassuk szét a tepsiben,  és tegyük bele a tisztított spárgát, akár 3 rétegben is. Sózzuk meg, pici cukorral is megszórhatjuk és töltsünk  alá egy deci fehérbort vagy vizet. Alufóliával gondosan fedjük le és tegyük a sütőbe. Időnként nézzünk rá, és ha elfogyott volna alóla a folyadék, pótoljuk. A spárga vastagságától és mennyiségétől függően 40-60 perc alatt puhul meg. Inkább hagyjuk roppanósra, mintsem szétfőzzük. Ugyanúgy használhatjuk, mint a vízben főtt spárgát.

  http:/ /jokaja.hu/

  Jókaja további receptjeiért katt IDE. 

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!