Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Paradicsombefőzés
Kifőztük Gasztromagazin

Paradicsombefőzés

2012. augusztus 19.
Paradicsombefőzés

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Szezonon kívül is élvezhetjük a napérlelte paradicsomok zamatát, ha most üvegbe zárjuk. Legyen az kicsi vagy nagy, kerek vagy hosszúkás, piros vagy sárga, a lényeg, hogy csak a tövén beérett, ízletes alapanyagból készült különféle levekkel, befőttekkel, lecsóval és szószokkal töltsük fel a kamrát.

  Paradicsomhámozás

  Közepes lábasban vizet forralunk. Amikor már zubog, takarékra vesszük alatta a lángot, és kanállal egyesével elkezdjük a szélén sorban belerakni a paradicsomokat. Amint körbeértünk, ugyanebben a sorrendben másik tálba szedjük őket. Fontos, hogy a forró víz teljesen ellepje a paradicsomokat, és akkor is forrásban maradjon, amikor a belerakott paradicsomok némileg lehűtötték. Kihűlés után könnyedén lehúzhatjuk a leforrázott paradicsomok héját.

  Paradicsomlé

  1. módszer:

  Megmossuk a paradicsomot, nagyobb cikkekre vágjuk, kidobjuk a szárnál található zöld részt. Időnként megkeverve addig főzzük a cikkeket, amíg szét nem esik a húsuk, és el nem válik, össze nem sodródik a héjuk.
  Az egészet áthajtjuk paradicsom-passzírozón, így eltávolítjuk a héjat és a magokat. Újra felforraljuk a lét, majd előkészített üvegekbe töltjük, amelyeket lezárva száraz dunsztba fektetünk, hogy lassan hűljenek ki.
  Az így készített lét üdítőitalként fogyaszthatjuk, vagy sűrített paradicsom helyett használhatjuk olyankor, amikor hígítva kellene az ételbe tenni. 
  A lé álltában ülepszik, ezért szükség esetén megtehetjük, hogy csak a sűrejét használjuk az ételbe, a tetejét pedig megisszuk.

  5 kg paradicsom bő 3 liter lét ad ilyen módon.

  2. módszer:

  Forró vízbe mártjuk a mosott paradicsomot, lehúzzuk a héját, kivágjuk a szárnál található zöld részt, és nagyobb cikkekre vágjuk a húsát. Időnként megkeverve addig főzzük, míg jól ki nem engedi a levét, és szét nem kezdenek esni a darabok. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk. A kész lét újra felforraljuk, majd előkészített üvegekbe töltjük, és lezárás után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez a lé a turmixolás ellenére is rostosabb, darabosabb, és a magokat is tartalmazza. (Ha nagyon akarjuk, a paradicsom darabolásakor eltávolíthatjuk őket, de egyébként nem zavarók.) Ez is kiváló üdítőital, valamint olyan ételekhez való, amelyekhez sűrűbb, szószosabb állagú paradicsomra van szükség. Különösen sűrű lét kapunk ezzel a módszerrel, ha Lucullus vagy más, kimondottan rostos fajtájú paradicsomból készítjük.

  5 kg paradicsom szűk 4 liter lét ad ilyen módon.

  Paradicsombefőtt

  Forró vízbe mártjuk a mosott paradicsomot, lehúzzuk a héját, kivágjuk a szárnál található zöld részt. Egészben hagyva vagy tetszőleges módon darabolva üvegekbe rakjuk, és felöntjük a fenti módszerek valamelyikével készített paradicsomlével. Lezárjuk és kidunsztoljuk. Ezt a befőttet egy az egyben használhatjuk a bolti hámozottparadicsom-konzerv helyett.

  „Paradicsomkoktél”

  Látványos befőttünk lesz (amelyből majd látványos ételeket készíthetünk), ha egészben hagyott sárga koktélparadicsommal töltjük meg az üvegeket, és azt öntjük fel piros lével. A koktélparadicsomnak annyira vékony a héja, hogy nem szükséges meghámozni. Felhasználáskor a levét belefőzzük az ételbe, a paradicsomokat pedig csak a végén melegítjük össze vele, hogy ne törjenek.

  5 kg paradicsomból 3,5-4 liternyi befőtt készíthető.


  Tipp: a sárga koktélparadicsom óriási előnye, hogy olyanok is nyugodtan fogyaszthatják, akiknek a normál paradicsom savassága gondot okoz. A befőttet is felönthetjük ebből nyert lével, illetve természetesen külön is tehetünk el ilyen lét. A színe rendhagyó, ízre azonban hamisítatlan paradicsom, az is az édes, zamatos fajtából.

  http://dulmina.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!