Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Lekvárfőző 1 x 1
Kifőztük Gasztromagazin

Lekvárfőző 1 x 1

2014. máj. 15.
Lekvárfőző 1 x 1

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1.  

  A lekvár/dzsem főzése előtt gondoskodjunk a zselésítésről. Ennek egyik legjobb módja a pektin; állítsuk elő házilag, vagy rendeljünk az internetről. A lekvárt elkészíthetjük bolti pektines zselésítőkkel is, de ezek legtöbbje glutént és tartósítószert is tartalmaz, érdemes ezek nélkül dolgoznunk.
   
  Pektint bioboltokban vagy az internetről rendelve tudunk beszerezni.
   
  A következő lépés a tároláshoz használt üvegek csírátlanítása. 
  Több módja van, történhet kifőzéssel, mikróban és sütőben is.
   
  Ha a kifőzést választjuk, akkor nagyobb lábasban vizet forralunk. Az előzőleg tisztára mosott üvegeket ebbe a lobogó, forró vízbe tesszük, és pár percig forraljuk. A vízből kiszedve tiszta konyharuhára borítjuk, majd ebbe merjük a forró lekvárt. (Vigyázzunk a kezünkre, mert könnyen leforrázhatjuk magunkat!)
   
  A mikrós módszernél az előzőleg tisztára mosott befőttesüvegek feléig vizet engedünk, és ezt tesszük be a mikróba, majd a legmagasabb fokozaton 30-45 másodpercig járatjuk. Az így csírátlanított üvegekkel ugyanúgy járunk el, mint az előző változatnál.
   
  A sütőben való csírátlanításhoz egy nagyobb tepsibe vizet töltünk, ebbe állítjuk az előzőleg tisztára mosott befőttesüvegeket, amiket szintén félig megtöltünk vízzel. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk, és kb. 30 percig hagyjuk benne az üvegeket, közben többször ellenőrizve, hogy a víz ne párologjon el sem a tepsiből, sem az üvegekből, majd ugyanúgy járunk el, ahogy az előzőeknél.
   
  A lekvárok befőzésénél is több módszert választhatunk. 
   
  Az egyik, hogy a tisztára mosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt megszórjuk a cukorral vagy édesítőszerrel. Pár órát vagy akár egy éjszakát állni hagyjuk, utána kis lángon melegíteni kezdjük. Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítjük, a pektint hozzáadva zselésítjük, majd üvegekbe szedjük, a tetőt jól rátekerjük, és 5 percre fejre állítjuk. Ezután száraz dunsztban, azaz száraz, meleg helyen, lassan, fokozatosan hagyjuk kihűlni. (Ez lehet takarókból, törölközőkből készített hely, de ugyanilyen jó lehet az ágyneműtartó, amiben pár napra "megágyazunk" a lekvároknak.)
   
  A szirupos lekvároknál először a szirupot készítjük el, ami általában egy rész cukor vagy édesítőszer és egy rész víz keveréke, kissé sűrűbbre forralva. Ehhez adjuk a gyümölcsöt, majd pektinnel zselésítjük a lekvárt, utána ugyanúgy üvegbe merés, fejre állítás, száraz dunszt következik, mint az előző eljárásnál.
   
  A harmadik módon a cukrot vagy édesítőszert a gyümölcshöz adjuk, és így főzzük pár percig. Amikor elkezd levet engedni, pépesítjük, pektinnel zselésítjük, majd ugyanúgy járunk el, ahogy az előzőeknél (fejre állítás, száraz dunszt).
   
  Ha szeretnénk, az üvegek tetejére tehetünk befőzőfóliát is. Ezt úgy csináljuk, hogy két befőzőfóliát bevizezünk, rátesszük a lekvárral megtöltött üvegre, rácsavarjuk a fedőt, majd ugyanúgy járunk el, ahogy az többinél (fejre állítás, száraz dunszt).
   
  A lekvárhoz adott cukor legideálisabb aránya 1 kg gyümölcshöz - 20, 30 dkg cukor vagy ugyanennyi édesítőszer. 
   
  A gyümölcsökhöz adhatunk fűszert (vanília, fahéj, gyömbér, stb.) olajos magokat (dió, mandula, stb.) mákot, csokoládét, esetleg alkoholt.
   
  A gyümölcsöket további gyümölcsökkel is társíthatjuk. Például: eper-rebarbara, szilva-alma, alma-körte stb.
   
  A lekvárokat pektinnel készítve nem kell órákig főzni, kavargatni. Ahogy a gyümölcs a cukorral (édesítőszerrel) felforrt, a pektin leírása szerint járunk el. (Ez általában annyit jelent, hogy a pektint hozzákeverjük a cukros gyümölcshöz, még kb. 5-10 percig főzzük, majd ezután a csírátlanított üvegekbe szedjük.) 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!