Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Főzési alapanyagok házilag   //  A vargánya szárítása, tartósítása
Kifőztük Gasztromagazin
A vargánya szárítása, tartósítása

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A vargányát vizes szivaccsal áttörölgetjük, és hosszában 1 cm-es szeletetekre vágjuk.

  Tálcára terítjük, és meleg helyen, naponta többször forgatva, a tálcát rázogatva megszárítjuk. Figyeljünk rá, hogy a szeletek ne fedjék egymást, legyen hely közöttük, hogy ne fülledjen be a gomba!

  Amikor zörgősre száradt, jól záródó üvegben tároljuk.

  Felhasználáskor csak akkor áztassuk be előre, ha a főzési idő túl rövid. Egyébként szárazon adjuk az ételhez, mert nagyjából 15 perc alatt megfő.

  A szárított gombából készíthetünk vargányaport is, melyhez a szárított gombát kávédarálón ledaráljuk.

  Ezt úgy használjuk, mint bármely fűszert. Megszórhatjuk vele a tésztaételeket, a zöldségek, húsok panírjába is tehetünk belőle, de egyszerűbb gombából készült melegszendvicshez is használhatjuk.

  Jól záródó üvegben tároljuk. Egyszerre csak keveset használjunk belőle, mert nagyon intenzív íze van!

  A vargányás vajhoz a gombát vizes szivaccsal áttörölgetjük, és 1 cm-es szeletekre vágjuk. 1:1 arányra törekedjünk, azaz 10 dkg vargányához 10 dkg vajat használjunk.

  A vargányát a fele mennyiségű vajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Addig pirítjuk, míg a vargánya színt nem kap, át nem sül. Ha ezzel elkészültünk, kihűtjük, majd a maradék vajat hozzáadva botmixerrel pürésítjük. Tárolhatjuk egyben, hengerré formázva, de a legjobb, ha jégkockatartóban fagyasztjuk le, így a falatnyi kockákat adhatunk a kívánt ételhez. Ebben a formában akár egy évig is eláll.

  Tipp:a szárított és porított vargánya egy évig, a vargányás vajat, mélyhűtőben fél évig tárolhatjuk. 

  http://szepsegtar.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!