Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Keltek, kenyerek, pékáruk  //  Kemencében sült kenyér
Kifőztük Gasztromagazin

Kemencében sült kenyér

2014. augusztus 18.
Kemencében sült kenyér

Hozzávalók

 • Hozzávalók 3 db 1 kg-os kenyérhez
 • a kovászhoz (vagy előtésztához):
 • 60 dkg liszt
 • 1 dkg friss élesztő
 • kb. 3 dl kézmeleg víz
 • további hozzávalók:
 • 1,5 kg liszt
 • 3 dkg friss élesztő
 • kb. 8-9 dl kézmeleg víz
 • 3 csapott evőkanál só

Elkészítés


 1. Az első dolgunk, hogy a sütés előtt 1-2 nappal készítünk egy adag kovászt (vagy más néven előtésztát) a kenyérnek.
  A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kidagasztjuk, majd meleg helyen legalább 24 órát letakarva kelesztjük, érleljük.


  Először a kemencét kell felfűteni, ami legalább 2-3 órát vesz igénybe, hogy a hő mindenhol egyformán, egyenletesen érje. A kemence felfűtésével közel egy időben elkezdhetjük a kenyér dagasztását.

  Először a kemencét kell felfűteni, ami legalább 2-3 órát vesz igénybe, hogy a hő mindenhol egyformán, egyenletesen érje. A kemence felfűtésével közel egy időben elkezdhetjük a kenyér dagasztását. Egy nagyobb edénybe vagy dagasztóteknőbe készítjük az összes hozzávalót. A lisztet átszitáljuk, a kovászt és az egyéb hozzávalókat is ekkor adjuk hozzá. A folyadékkal óvatosan bánjunk, nem biztos, hogy minden liszt egyforma mennyiséget igényel. Ha dagasztáskor a tészta szép fényes, hólyagokat vet, és elválik az edény falától, akkor konyharuhával letakarjuk, kelni hagyjuk. 20 perc után kissé átgyúrjuk, majd újabb kelesztés következik. Ez a hőmérséklettől függően lehet 30 perc, de akár 1 óra is. A megkelt tésztát deszkára borítjuk. Lecsípünk a tésztából egy öklömnyi darabot, kis bucit formázunk belőle, ezt külön kelesztjük. A többi tésztát 3 egyforma darabba vágjuk. Óvatosan kilapogatjuk belőlük a levegőt, és mindet szép kerek cipókká formázzuk. Az aljukat összecsipkedjük. A kelesztőkosarakba kendőt teszünk, alaposan belisztezzük. A tésztákat az aljukkal felfelé tesszük bele, mert ebből fogjuk később a bevetőlapátra borítani. Ezután ismét hagyjuk kelni a cipókat. (Tapasztalatom szerint ha a tésztát sokáig hagyjuk kelni a kosárban, akkor laposabb, terülősebb lesz a kenyér. Ha kevesebb ideig kel (nyári időben bőven elég fél óra), akkor szép magas, hasadt kenyerünk lesz.)
  Amikor a kemence már kellőképp meleg, a parazsat kihúzgáljuk a szélekre, egy vizes seprűvel kitakarítjuk az alját, majd legalább 5 percet szellőztetjük. Ezután érdemes kipróbálni, megfelelő-e a hőmérséklet. Ehhez egy maroknyi lisztet hintünk
  a közepébe; ha szépen lassan sül, nem ég meg, akkor jó a hőmérséklet. Ha viszont azonnal megég, esetleg lángra kap, akkor bizony még szellőztetni kell. Először a félretett kis bucit rakjuk be. Várunk 5 percet, és ha nem ég meg, egyenletesen sül, akkor kihúzzuk a kemence szájához, és kezdődhet a kenyerek bevetése. (Érdemes előtte odakészíteni a lisztet, egy kis tálkában vizet, kést, amivel bevágjuk a kenyeret, hogy ne kelljen közben szaladgálni.)
  A bevetőlapátot alaposan belisztezzük, hogy a kenyeret könnyen becsúsztathassuk róla. A kenyereket egyenként, óvatosan ráborítjuk, késsel tetszés szerint bevágjuk. Ha minden kenyeret bevetettünk, becsukjuk az ajtaját, és várunk.
  A sütési idő változó, a kemence fűtöttségétől is függ; a kilós kenyerek 35-45 perc alatt sülnek meg. Közben azért időnként benézünk, nehogy megégjenek a kenyerek. A színéről látható, illetve a kongó aljáról hallható, hogy jó-e a már a kenyér.

  Tipp: ez az alaprecept. A kemencében bármilyen, általunk kedvelt kenyérrecept kipróbálható, megsüthető. Amikor a kenyér kisült, a kemence kellően meleg még ahhoz, hogy kalácsot, pogácsát süssünk benne.

  http://babette-babettefz.blogspot.com

  A sütőtálat a Berghoff biztosította a sorozathoz. További infóért katt IDE.

   

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!