Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Keltek, kenyerek, pékáruk  //  Frisella - pugliai kétszersült
Kifőztük Gasztromagazin
Frisella - pugliai kétszersült

Hozzávalók

 • 25 dkg lágy nokedlitészta sűrűségű aktív kovász
 • 20 dkg víz
 • 15 dkg savó vagy víz
 • 60 dkg kenyérliszt (BL 80)
 • 5 dkg extraszűz olívaolaj
 • 1 dkg só

Elkészítés

 1. A frisella eredete az i.e. X. századba nyúlik vissza. Több hiteles forrás is említi, hogy a föníciaiak a hosszabb hajózások idején előszeretettel  fogyasztották ezt a fajta szárított kenyeret a tengervízbe mártva és kevés olívaolajjal meglocsolva. Alakja eredetileg gyakorlati célt szolgált, ugyanis ebben a formában madzagra fűzve, fölakasztva egyszerűen szállítható és tárolható volt. Később – elsősorban a hosszú eltarthatósága miatt – egész Dél-Olaszországban közkedvelt lett. Egy-egy család (vagy kettő-három közösen) 2-3 hetente süttetett egyszerre nagy mennyiségű kenyeret a közösségi pékségekben. A friss pékáru körülbelül egy hétig volt fogyasztható, a következő 1-2 hétre frisellát süttettek. Ma a csúcsgasztronómia is használja e történelmi múltú kétszersültet; az ínyencek a legkiválóbb olívaolajokkal, articsókával, virághagymával (pl. lampascioniéval, üstökös gyöngyikéével), bivaly-mozzarellával, de akár a délolasz partokon halászott rákokkal, kagylókkal is szívesen fogyasztják.

  Összekeverjük a kovászt a vízzel, a savóval, az olívaolajjal és a sóval.

  Gyúródeszkára borítjuk a lisztet, kézzel krátert fúrunk a közepébe, beleöntjük az olajos-vizes-kovászos keveréket, majd mindig kevés lisztet középre húzva addig keverjük, gyúrjuk, amíg könnyen formázható, rugalmas tésztát nem kapunk.

  Alaposan kidagasztjuk a tésztát, gombócot formálunk belőle, és letakarva duplájára kelesztjük.

  Lisztezett deszkára borítjuk a kissé megkelt tésztagombócot, hat egyenlő részre osztjuk, mindegyik részből hurkát sodrunk, a hurkák végeit lazán egymás alá fordítjuk, gyűrű alakúra formázzuk.

  Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztagyűrűket, és nedves kendővel letakarva ismét duplájára kelesztjük.

  Ezután megspricceljük vízzel, és 220 fokra melegített sütőben 5 percig, majd a sütő hőfokát 190 fokra mérsékelve további 15 percig sütjük. Közben gőzölés céljából ajánlatos 3-4 jégkockát tenni (vagy kis pohár vizet önteni) a sütőbe.

  Rácsra tesszük a megsült gyűrűket, kissé hűlni hagyjuk őket, majd éles késsel (a hagyomány szerint madzaggal) keresztben félbevágjuk, ismét sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 150 fokra melegített sütőben további 10-15 percig szárítjuk.

  Fölkockázunk fejenként 3-4 datolya- vagy koktélparadicsomot, megsózzuk, és összekeverjük kevés szárított oregánóval vagy friss bazsalikommal. Néhány másodpercre hideg vízbe mártjuk a kiszáradt tésztagyűrűket, tányérra helyezzük őket, és bőven megrakjuk a fűszeres, olajos paradicsomkockával.

  Tipp: még áztatás előtt bedörzsölhetjük fokhagymával, a feltéthez adhatunk mozzarellát, csípős paprikát, uborkát, olajbogyót, tonhalat is.

  http://tavolainpiazza.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!