Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Keltek, kenyerek, pékáruk  //  Fougasse
Kifőztük Gasztromagazin

Fougasse

2013. július 01.
Fougasse

Hozzávalók

 • 90 dkg liszt
 • 2 teáskanál só
 • 6 dl víz
 • 6 evőkanál fokhagymás olívaolaj
 • 11 g száraz élesztő
 • a tetejére:
 • olívaolaj
 • nagy szemű só
 • friss, apróra vágott rozmaring

Elkészítés

 1. Minden nemzetnek megvan a saját lepénykenyere. A franciáké a fougasse. Régen a forró kemencében sütötték közvetlenül azután, hogy kioltották benne a tüzet. Készülhet simán vagy olajbogyóval, zöld fűszerekkel, és tehetünk bele aszalt paradicsomot, füstölt, szárított sonkadarabokat is. A tészta akár rögtön, akár másnap is használható. Én ezúttal két adaghoz való mennyiséget gyúrtam be, a felét eltettem, és a következő napon frissen sütöttem meg.

  Lágy, enyhén nedves, de rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Kettéosztjuk, és két kiolajozott, téglalap alakú dobozban 45-50 percig pihentetjük.

  Ezután mindkettővel a következőképpen folytatjuk a munkát. Meghúzzuk a dobozban lévő tészta felénk eső szélét, óvatosan visszahajtjuk középig, majd ugyanezt tesszük a szemközti szélével is. A hajtásokéval megegyező irányban az egészet félbe is hajtjuk. Ezután elfordítjuk 90 fokkal, ismét meghúzzuk a tészta felénk eső szélét, az oldal harmadánál meghajtva a középső harmadra fordítjuk, majd ugyanezt megismételjük a szemközti harmaddal is. (Így összességében 12 rétegű lesz a tészta.) Kb. 45 percen át újból pihenni hagyjuk.

  Az egyik doboz tésztát lefedve éjszakára a hűtőbe rakjuk.

  A másik adagot lisztezett sütőpapírra tesszük, óvatosan, hogy benne maradjanak a levegőbuborékok. Vigyázva tetszőleges alakúra (háromszögre, oválisra, téglalapra) húzzuk, majd kb. 30 percen át kelesztjük. Eközben 230 fokra előmelegítjük a sütőt.

  Közvetlenül sütés előtt éles késsel több helyen bevágjuk a tésztát, és kicsit széthúzkodjuk a vágások széleit, hogy ne süljenek össze. (Ezekkel a bevágásokkal és a tészta széthúzogatásával alakítjuk ki a kívánt formát. Például levélerezet mintát, létrát vagy akár mosolygós arcot.)

  Lekenjük a tésztát olívaolajjal, megszórjuk nagy szemű sóval és apróra vágott rozmaringgal. A sütő oldalára (villanysütőnél az aljára is) bőven permetezünk vizet, majd 25-30 perc alatt ropogósra sütjük a kenyeret.

  Reggel, kb. másfél órával a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből az előzőleg félretett tésztát. Egy órán át pihenni hagyjuk, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Ezután nagyon óvatosan lisztezett sütőpapírra borítjuk. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző tésztánál. 

  http://www.limarapeksege.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!