Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Hideg-meleg előételek, büféasztal  //  Házi libatepertő, libazsír
Kifőztük Gasztromagazin

Házi libatepertő, libazsír

2012. január 28.
Házi libatepertő, libazsír

Hozzávalók

 • Hozzávalók • 1 kg bőrös libaháj •
 • 1/2 dl tej vagy víz

Elkészítés

 1. Házi libatepertő, libazsír

  Bármilyen furcsán hangzik, ez az étel tökéletes ajándék is lehet. A friss, házi tepertő elkészítése nem ördöngösség, mégis sokan inkább megveszik a boltban készen, mert tartanak a készítése közben keletkező zsírszagtól és a körülményes előkészítéstől. Tény, hogy a bőrös libahájat gondosan meg kell tisztítani, de hatalmas adag libazsírt kapunk már egy kiló hájból is. Ezt csinos üvegbe vagy edénybe töltve el is ajándékozhatjuk, hiszen az ünnepek idején is jól jön majd egy "könnyű" reggelihez vagy vacsorához, néhány szelet kenyérhez és pár fej lila hagymához.

  A bőrös libahájat megtisztítjuk, azaz szemöldökcsipesszel eltávolítjuk az esetlegesen benne maradt tollakat, pihéket és tokokat. Megmossuk és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Mélyebb lábasba két-három kocka hájat teszünk, lassan melegítjük, hogy kioldódjon belőle kevés zsír. Így amikor a többit beletesszük, nem ég meg, hanem egyenletesen elkezd sülni. Ahogy sül, úgy olvad ki belőle a zsír, ezt apránként mindig leszedjük róla, és szűrőn át egy edényben felfogjuk. Érdemes már abba az edénybe szedni, amiben tárolni fogjuk. Amikor a háj látszólag minden zsírját kiengedte, sütjük még pár percig, közben egy fémkanállal nyomkodjuk, hogy a maradék zsír is kisüljön belőle. Ezt a zsírt is leszedjük róla (vigyázat, nagyon forró!), majd felöntjük a tejjel, ami fröcskölhet, de ettől egy-két perc alatt szép színe lesz a tepertőnek.

  Amikor elkészültünk, papírtörlőre szedjük és akár tálalhatjuk is. A felfogott zsírt kihűtjük és hűtőben tároljuk. Tipp: ebből a mennyiségből egy-két maroknyi libatepertő és nagyjából 6-7 dl zsír lesz, így érdemes dupla adagból készíteni. Aki a nagyobbra darabolt töpörtyűt szereti, nagyobb darabokra vágja a hájat, mert sütés közben apróra összesül.

  Tipp: a tejet elhagyva paleo fogást kapunk. 

  http://szepsegtar.blogspot.hu

  Szepy további receptjeiért katt IDE. 

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!