Már 8150 recept az oldalunkon

Kifőztük Gasztromagazin

Csírák

2013. január 02.
Csírák

Hozzávalók

 • 1 befőttes üveg
 • 15 x 15 cm-es tüll háló vagy finom szövésű géz anyag
 • befőttes gumi
 • 4 evőkanál csíráztatható mag

Elkészítés

 1. Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alapja a csírák fogyasztása. Nem véletlen, hiszen a csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmazzák.

  Csírákat találhatunk dobozban is a hipermarketek polcain, én mégis arra biztatok mindenkit, hogy vásároljon inkább bio-magokat és csíráztasson otthon. Nem varázslat, nincs szükség hozzá bonyolult, drága berendezésre, de még speciális eszközre sem. Az otthon nevelt csírák frissek, olcsók és sokkal finomabbak, mint a készen vett társaik.

  Ami kell a csíráztatáshoz:

  • csíráztatni való mag (ne legyen vetőmag, mert azokat vegyszerrel kezelik, étkezésre alkalmatlanok)
  • víz, vagyis nedvesség
  • levegő
  • idő…

  Azt gondolom, ha a magokat sikerül beszereznünk, a többivel már nem lesz gond!

  Most a retekcsíra növekedését fogom bemutatni. A retekről tudni kell, hogy természetes antibiotikum, hatékony vértisztító hatású. Kedvező hatással van a májra és a vesére. Hőtermelő hatása is ismert, ilyenkor télen segít felmelegíteni a testünket; ha fázósak vagyunk, együnk sok retekcsírát.

  Mivel a csírában koncentráltan található meg a retekben található vegyület, így először csak kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle. Nagyon erős a tisztító hatása, ezért naponta ne együnk 10 dkg-nál többet.

  Segíti az emésztést, tisztítja, fehéríti a bőrt.

  Magas C-vitamin tartalma miatt remek gyógyszer megfázásra, melléküreg-gyulladásra, asztmára, hörghurutra.

  0. nap: A magokat megmossuk és 4 órára beáztatjuk tiszta vízbe. Ezután leszűrjük a vizet és a magokat beletesszük a befőttes üvegbe. Az üveg szájára tesszük 

  a lyukacsos anyagot, amelyet a befőttes gumival ráfogunk. Az üveget fejjel lefelé, kicsit ferdén beleállítjuk egy tálba vagy rácsra, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Nincs különleges helyigénye, de ne legyen közvetlenül napfényben. A magok megduzzadnak, egyik-másik már fel is reped.

  1. nap: A nap folyamán a csírákat 2-3 alkalommal át kell öblíteni, azaz felöntjük vízzel úgy, hogy jusson mindenhová. Majd leöntjük a vizet és az üveget ismét visszaállítjuk fejjel lefelé, hogy ne maradjon víz
  az üvegben. Ezen a napon már megjelennek a sárga csírák, kis "kukacok" formájában. A magok térfogata megduplázódik, most majdnem az üveg feléig érnek.

  2. nap: Folytassuk a magok öblítését; naponta legalább háromszor engedjük fel vízzel, majd öblítsük le. Ekkor már szép hosszú, fehér csírák is megjelennek, legtöbb helyen még sárga a sziklevél, de az üveg közelében, ahol világosság éri a csírákat, már vannak zöld levelek is. Ezen a napon már ki lehet venni őket az üvegből, átforgatni, hogy azok a csírák, amik eddig belül voltak, most kívülre kerüljenek, őket is érje a fény. Lehet belőle fogyasztani, megkóstolni.

  3. nap: Ha eddig minden rendben ment, a csírák kinőtték a befőttes üveget. Kisebb adagot már lehet kivenni belőle és elfogyasztani. A legtöbb sziklevél zöld, de vannak még benne sárgák is. Folytassuk a napi 2-3 öblítést.

  4. nap: Már minden sziklevél ledobta magáról a maghéjat, zöld lett, és szép fehér, hosszú csírát is növesztett. Jól átöblítjük és máris fogyaszthatjuk. Ami megmarad,
  azt dobozban betehetjük a hűtőszekrénybe, egy hétig eláll.

  Ha túl sötét a csírázás helye, akkor vastag, fehér csírákat kapunk, a sziklevelek világosak maradnak. Ha világos helyen csíráztatunk, akkor klorofill termelődik
  a sziklevelekben, szép zöld csíráink lesznek. Mindkét esetben egészséges, fogyasztható a csíránk!

  http://gittarawfood.blogspot.hu/

   

   

Népszerű receptjeink

Receptjeinkből

Desszertek

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!