Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Cikkek  //  Frontpage  //  Frontpage  //  Megjelent a Kifőztük 2018 különszáma!
05
nov 2018
Nyomtatás
E-mail

A kiadvány letöltéséhez kattints a fotóra.

 A 160 grammos szénhidrátdiétáról

A diétát rendszerint orvosi utasításra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség fennállása esetén írják elő. A diéta mindazonáltal az egészséges életmódra törekvők és a fogyni vágyók számára is ideális lehet. Előbbi esetben a diétát mindig orvosi utasításra, orvossal, dietetikussal egyeztetve, az általuk meghatározott módon és az egyéni érzékenységet figyelembe véve kell követni.

A Kifőztük kiadványában megjelent receptek javaslatok csupán, az egyénileg meghatározott szénhidrátmennyiségek figyelembevételével kell ezeket az ételeket fogyasztani.Fontos kiemelni, hogy az egyes fogások szénhidráttartalma eltérhet a felhasznált alapanyagok pontos szénhidráttartalmától függően (pl. konzervek, különböző lencsefélék esetében).

A 160 grammos szénhidrátdiéta alapja, hogy megfelelő időben, megfelelő minőségben és megfelelő mennyiségben fogyasszunk szénhidrátokat:
-        megfelelő időben: minimum 2, maximum 4 óránként, de ideális esetben 3 óránként (reggeli 7 órakor), napi 5-szöri étkezés (reggeli, tízórai, ebéd, vacsora, uzsonna);
-       megfelelő minőségben: tiltott, illetve kerülendő szénhidrátokról később;
-       megfelelő mennyiségben: általában napi 160 gramm szénhidrát bevitele javasolt (ez orvosi utasításra lehet kevesebb és több is) – gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő arányban.

Mintaétrend 160 gramm/nap szénhidrátbevitel esetén:
7:00-8:00 reggeli: 30 g lassú szénhidrát,
9:30-10:00 tízórai: 20 g szénhidrát, ebből 10 g lehet gyors szénhidrát,
12:00-14:00 ebéd: 50 g szénhidrát, ebből max. 15 g lehet gyors szénhidrát,
16:00-17:00 uzsonna: 20 g szénhidrát, lehet akár az egész gyors szénhidrát,
19:00-20:00 vacsora: 40 g szénhidrát, ebből max. 10 g lehet gyors szénhidrát.

A gyors szénhidrát bevitelének jelentősége abban áll, hogy a szervezetet azonnal elássa szénhidráttal, így az adott étkezésnél megengedett mennyiségben érdemes valóban gyors szénhidrátot is bevinni. Saját érzékenység függvényében a gyors szénhidrát azonban lecserélhető lassú szénhidrátra (fordítva nem lehetséges), pl. uzsonna esetén sokaknál kevés vacsoráig a 20 g gyors szénhidrát, ilyenkor érdemes egy részét lassúra cserélni.

A megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel a szervezet számára elengedhetetlen, hiszen ebből nyeri az energiát, ez biztosítja a kiegyensúlyozott vércukorháztartást is. Éppen ezért nem csupán az a fontos, hogy ne lépjük túl az előírt szénhidrátmennyiséget, hanem hogy be is vigyük azt a szervezetbe, tehát ne együnk se többet, se kevesebbet.

Gyors és lassú szénhidrátok
A szénhidrátokat felszívódásuk szerint két nagy csoportba soroljuk:
gyors:
-        gyümölcsök;
-        tejtermékek;
-        cukrok (pl. kristálycukor, nádcukor, méz);

lassú:
-        zöldségek;
-        gabonafélék;
-        magvak.

Bizonyos élelmiszereknek nincs vagy olyan alacsony a szénhidráttartalmuk, hogy velük nem vagy csak bizonyos mennyiség felett kell számolni a diéta során – ilyenek az olajok, zsírok, hús, hal, tojás, egyes tejtermékek (pl. sajtok), bizonyos zöldségek, olajos magvak. Mivel a Kifőztük kiadványának nem célja a diéta pontos ismertetése, ezért itt „nem számolós” alapanyagokra külön nem térünk ki. Fontos tudni, hogy a megjelent recepteknél az adott ételben lévő összes hozzávalóra vonatkozó szénhidrátértéket tüntettük fel, a „nem számolós” mennyiségek is szerepelnek benne.

A diéta követésénél figyelembe kell venni, hogy az adott szénhidrát milyen mértékben emeli az inzulin- és vércukorszintet, épp ezért bizonyos gyors és lassú szénhidrátokat a diéta követése során ki kell iktatni az étrendből.

Kerülendő, illetve tiltott élelmiszerek:
-        fehér cukor, barna cukor, nádcukor, méz, juharszirup, agaveszirup, kókuszvirágcukor, glükóz, mesterségesen kivont fruktóz,
-        fehér rizs, jázminrizs, rizottórizs,
-        fehér lisztek és az ezekből készült pékáruk, kukoricaliszt, rizsliszt, keményítő,
-        gyümölcsök közül a banán, dinnye, szőlő, valamint minden aszalt gyümölcs,
-        burgonya (magas keményítőtartalma miatt gyorsan szívódik fel), legfeljebb heti egyszer fogyasztható, akkor sem pürésítve (lásd később).


Ajánlott lassú szénhidrátok:
-        fehér liszt helyett: teljes kiőrlésű lisztek (búza, rozs, tönkölybúza, graham), zabliszt – kenyér esetén legalább 70% teljes kiőrlésű lisztet kell tartalmaznia, 30%-ban fehér lisztet állagjavításra; süteményeknél ez az arány 50-50%, barnarizs-liszt,
-        édesítésre: eritrit, xilit, stevia, 1:4 cukorhelyettesítő,
-        fehér rizs és burgonya helyett köretnek: barna, basmati, vörös, fekete rizs, bulgur, kuszkusz, quinoa, amaránt, hajdina, köles, gersli (árpagyöngy),
-        fehér lisztből készült tészta helyett: durum- vagy teljes kiőrlésű tészta.

Az ételek elkészítésének módja is befolyásolja a felszívódás sebességét, erre néhány példa:
-        a zsírban/olajban sütés lassítja a felszívódást (pl.: burgonya esetében),
-        a pürésítés gyorsítja a felszívódást (épp ezért a diéta során nem ajánlott pl. krumplipüré vagy nagy mennyiségű, magas szénhidráttartalmú krémleves fogyasztása),
-        a kenyér pirítása szintén gyorsítja a felszívódást, ugyanígy a boltban kapható puffasztott termékek (pl.: puffasztott barna rizs) is az eljárás következtében gyorsabban szívódnak fel.

A diétára vonatkozó leírás csak tájékoztató jellegű, akinek egészségügyi okokból kell követnie azt, mindenképpen kérjen részletes tájékoztatást az orvosától és/vagy dietetikusától.

e-max.it: your social media marketing partner

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!