Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Frontpage  //  Frontpage  //  Szamos - Valentin-nap
Megjelent a Kifőztük 2019 júliusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 júliusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júliusi száma.  Az újság...

Megjelent a Kifőztük 2019 augusztusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 augusztusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. augusztusi száma.  Az újság...

Megjelent a Kifőztük 2019 szeptemberi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 szeptemberi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. szeptemberi száma.  Az újság...

Áldott húsvétot kívánunk

Áldott húsvétot kívánunk

Minden olvasónknak áldott, békés húsvéti ünnepet kívánunk!  

Megjelent a Kifőztük 2019 májusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 májusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. májusi száma.  Az újság...

13
feb 2014
Nyomtatás
E-mail

Szamos - Valentin-nap

Írta: Kifőztük Gasztromagazin


Szamos: élet a marcipánon túl

Ha azt mondom „Szamos”, a többség egyből rávágja: marcipán. A Szamos pilisvörösvári üzemében tett látogatásunkkor rá kellett jönnünk, hogy a Szamos már régóta sokkal több a marcipánnál és a marcipánból készített édességeknél.

Vezetőnk a Szamos Gourmet Ház csokoládémestere, Haraszti Andor láthatóan az üzem minden szegletében otthonosan mozog. Túránk első részében végigkövethettük, ahogyan a cukorból és a mandulából marcipán, a marcipánból gondos kezek között figurák és édességek készülnek, amelyeket más gondos kezek csomagolnak készre. Bepillanthattunk az üzem fejlesztőihez is, ahol cukrászmesterek dolgoznak folyamatosan az új termékek receptjein, ezzel biztosítva a márka folyamatos megújulását.

Túránk második részében a cukrászüzembe leshettünk be: a helyben készült feketeribizli-lekváros isler útját követtük a csokoládézuhanyon át a csomagolásig, nagymamáink konyháját idéző linzertortákat kóstoltunk, és meglestük, ahogyan avatott kezek piskótából, párizsi és kókuszkrémből mennyei édességet készítenek.


A felvezető túra után megérkeztünk célunkhoz, a pralinékészítő hölgyek műhelyébe. Az úgynevezett finomdesszertesek hetente körülbelül 700 kilogramm pralinét gyártanak, ugye már mondanunk sem kell: kézi munkával. Felsorolni is sok lenne azt a több mint 40 féle pralinét, ami a műhelyben készül, az eprestől a karamellásig, fehér-, tej- és étcsokoládé burkokba töltve, csokoládéforgácsba forgatva. A kerek, a szögletes, az ovális, a teli, a lyukas csokoládék rajongói mind-mind találnak kedvükre valót. Férfiaknak és hölgyeknek egyaránt könnyedén össze tudunk állítani egy hozzájuk illő desszertválogatást.

Ottjártunkkor a hölgyek éppen a pezsgős szíveket talpalták, miközben mi is próbálkoztunk a bonbonkészítéssel; az ott dolgozók csak úgy sürögtek-forogtak, polikarbonát formáikból karamellás csigák, karamell-vaníliás csokoládékatonák, karamelles Baileys golyók koppantak ki a márványlapokra, hogy utána tálcákra helyezve elfoglalják a helyüket a hűtőben a trüffelgolyók, a bécsi tallérok és számtalan egyéb csemege mellett.

A közelgő Valentin-napra tekintettel Csokoládémesterünk egy szívformát adott nekünk, amelyhez karamellás Baileys krémet választottunk töltelékként. A fehér csokoládét a márványasztalon temperáltuk, szakszerű utasításokat követve, addig kevergetve, amíg a maghőmérőnk 28 fokot nem mutatott.

A tökéletesen roppanós és csillogó kristályszerkezet elérése után következhetett a burok készítése, gondos ütögetéssel, valamint a falvastagság többszöri ellenőrzésével.

 

A talpaláshoz kipróbálhattuk a hölgyek hatalmas csokoládétemperáló gépét, ezt az élményt kár lett volna kihagyni.A habzsák szakszerű fogását is elsajátítottuk, következett a töltés a krémmel, amiről már első kóstolásra éreztük, hogy minden benne van, ami csak kell: az apró vaníliapöttyök pedig csak tovább növelték a bizonyosságunkat abban, hogy itt bizony minden eredeti, természetes.


Amíg a bonbonjaink a hűtőben pihentek, megkóstolhattuk a szintén ebben a műhelyben készülő angolpuncs-desszertet, ami egy konyakmeggyes, rumkrémes, piskótás édesség, tejcsokoládé-burokba zárva.

A befejezéshez óvatos mozdulatokkal választottuk le a transzferfóliáról a „Szamos” feliratú étcsokoládé szíveket, amelyeket óvatosan ragasztottunk egy csepp csokoládéval az elkészült bonbonjainkra.
A bonbonokhoz egy elegáns fekete dobozt kaptunk, a végeredményt pedig Szamos szalaggal lezárva tettük tökéletessé, mintha csak a Szamos boltjában vásároltuk volna.


A háromórás program végén élményekkel telve, az üzemben folyó gondos kézi munkától lenyűgözve indultunk haza. Az ott dolgozók kedvessége, segítőkészsége és vendégszeretete pedig sokáig meg fog maradni emlékezetünkben.

Nem tudjuk elégszer elmondani: köszönjük, csodálatos élmény volt.

Mandy

 

e-max.it: your social media marketing partner

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!